duminică, 29 iunie 2014

Resursele Umane în organizații la momentul actual

     Colin Powell (S.U.A) spunea cîndva:


"Dă-mi oamenii potriviți și nu-mi pasă ce organizație îmi dai.
Se vor întâmpla lucruri bune. Dă-mi oamenii necorespunzători și nu contează ce faci cu organizația. Se vor întampla lucruri rele."

     Dl Powell nu este pe departe specialist în Resurse Umane sau în psihologia organizațională. Dar afirmația pe care a expus-o, oglindește perfect direcția de activitate a unui departament Resurse Umane la momentul actual.
Oamenii sînt cele mai importante resurse într-o organizație, pentru că anume rezultatele lor vor fi direct proporționale cu succesul și longevitatea unei companii.

     Abordarea forței umane s-a schimbat mult de la începutul sec. al XX-lea, atunci când savantul american F. Taylor pentru prima dată menționează despre: factorii comportamentali ai individului în muncă, problemele de disciplină în fabrici, profilul activității și aspectele motivației în muncă. Lucrarea sa "Principii ale managementului științific" câștigă în popularitate, pentru că laitmotivele prezentate erau actuale, necesare și răspundeau la multe întrebari legate de activitatea muncitorilor.
Oricum, la acel moment, oamenii continuau să fie abordați doar ca un instrument, ca un produs economic (sau mecanic) prin care se obținea profit. Nimic mai mult.

                                     

     Astăzi, lucrurile s-au schimbat radical. Tot mai multe companii investesc masiv în dezvoltarea și consolidarea Departamentului Resurse Umane sau apelează la servicii outsourcing, pentru a alege din Piața Muncii (atît la nivel național, cît și internațional) pe cei mai calificați și pregătiți angajați. Pe lîngă recrutarea și selecția profesională de personal urmează și alte etape importante: instruirea permanentă, evaluarea performanțelor la angajați, formarea coeziunii de grup (team-bulding), procese relevante pentru întregul colectiv de munca, implementate de specialiștii Resurse Umane. Toate aceste procese au loc desigur în concordanță deplină cu misiunea și cultura organizațională ale companiei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu